Passionele Ondernemer


Passionele Ondernemer

'Met een passie om te ondernemen', zo luidt de slogan van C.E.O.-Limburg. Deze slogan was meteen ook het vertrekpunt voor het ontwerp van de 'Passionele Ondernemer', zoals het bronzen beeld van Emile Voeten voor C.E.O. zich laat noemen. 'De Passionele Ondernemer staat voor adrenaline, passie en assertiviteit', legt Emile Voeten uit in zijn atelier. 'De houding van het beeld geeft bovendien aan dat hij klaar staat om erin te vliegen, net zoals de eigenaar-ondernemer dat iedere dag in zijn bedrijf doet'.

Dit waardevolle en unieke bronzen beeld wordt overhandigd als blijk van waardering aan de gastsprekers tijdens de boeiende C.E.O.-bijeenkomsten.

Kunstenaar Emile Voeten schept in het brons

C.E.O.-Limburg ontvangt regelmatig spraakmakende gastsprekers, zoals poolreiziger Dixie Dansercoer, Etienne Schoupe, Wouter Torfs en Wim Vanlessen. Maar minstens even spraakmakend zijn de prachtige bronzen beelden van beeldhouwer Emile Voeten die de gastsprekers meekrijgen naar huis. Op de koffie bij de kunstenaar achter het brons.

Bronsgieterij – Beeldhouwwerken – Restauratie' bloklettert een houten bordje aan de Koerselse Bredestraat. Het geluid van een allesverschroeiende hitte verraadt dat er volop wordt gewerkt in het atelier achter het huis. We treffen er Emile Voeten aan in zijn werkplunje. "Dankzij het beeldhouwen ken ik ook als bronsgieter geen technische beperkingen op het vlak van vormgeving en textuur", steekt de kunstenaar van wal.

De passie om beelden te ontwerpen was er al op vroege leeftijd. Na de studies Beeldhouwen aan de Provinciale Hogeschool in Hasselt belandde Emile Voeten in de restauratie, waar hij een grote materialenkennis opdeed. "Toen ik jaren geleden een opdracht kreeg om een bronzen beeld te maken, kocht ik meteen een oven. Eigenlijk is het werk om brons te gieten sindsdien blijven binnenstromen en heb ik mij gevestigd als zelfstandig beeldhouwer en bronsgieter."

 
Kunstenaar Emile Voeten

Tijdrovend

Bronsgieten vereist niet alleen echt vakmanschap. Het is bovendien een zeer tijdrovende ambacht. Emile Voeten doet het gietproces uit de doeken: "Eerst wordt er een mal gemaakt waarin we was gieten. Zo ontstaat er een wassen beeld, waarop gietkanalen met een trechter worden aangebracht. In de oven smelt de was vervolgens volledig weg, zodat je het negatieve van het originele verkrijgt. Deze mal wordt dan gebakken aan 1000° C. Vervolgens wordt het brons gesmolten aan 1280°, waarmee het beeld wordt gevuld. 1 dag later is het brons gestold en kunnen we de gietkanalen afslijpen en het beeld ciseleren om onregelmatigheden weg te werken of om de structuur te herstellen. Als laatste wordt het beeld gepatineerd."

Hoewel de meeste beelden van Emile vooral in privé-collecties terechtkomen, vallen er toch heel wat beelden op de Hasseltse Groene Boulevard te bewonderen die uit de oven van Emile Voeten komen. Bovendien wist de kunstenaar ook al enkele prijzen in de wacht te slepen, zoals onder andere de prijs van de Belgische beeldhouwkunst en een gouden medaille van de Vlaamse regering. Maar de knappe creaties van Emile Voeten vinden even gemakkelijk hun weg naar het buitenland, zoals Australië, Japan en zelfs tot op de Zuidpool.

Geïnteresseerden kunnen de kunstenaar bereiken op dit adres voor een verkennend gesprek. Liefst wel even bellen voor een afspraak.

Atelier 41
Emile Voeten
Bronsgieterij Beeldhouwwerken Restauratie
Bredestraat 41
Koersel – Beringen
Tel. 011 57 22 46